O declaraţie „şoc” a doamnei Catherine Day, secretar general al Comisiei Europene, tulbură binişor valurile politice şi opiniile civice de pe Dâmboviţa vizavi de râvna cu care se revizuieşte, şi de către putere şi de către opoziţie, Legea noastră fundamentală. Declaraţia era făcută zilele trecute, la Bruxelles, în prezenţa ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc. Doamna Day ne avertiza cu acest prilej că „procesul revizuirii Constituţiei va fi analizat în detaliu la nivelul CE”. Foarte bine, ne-am zis şi noi, văzând în această monitorizare comunitară, garanţia că finalmente vom avea un text constituţional consonant, în ceea ce priveşte standardele, cu celelalte constituţii europene. Ovidiu Nahoi, într-un comentariu publicat recent în „Adevărul”, observa cu îndreptăţire, cred, că pentru a trăi potrivit acestor standarde nu e suficient să schimbi constituţia, trebuie să schimbi şi oamenii. Adică să ne schimbăm, să ne emancipăm şi noi, politicieni, dar şi simpli cetăţeni, ca mod de gândire şi de reacţie împotriva abuzurilor şi derapajelor „constituţionale”. Am avut noi, aici, în România, în cei nouă ani de băsism, astfel de haiducii la limita legii? Ba bine că nu!
Amintiţi-vă majorităţile parlamentare (altele decât cele date de votul la urne) încropite de preşedintele-jucător, numirile halucinante de premieri şi de miniştri decise de el în manieră feudală, subordonarea parlamentului, a CCR şi a justiţiei, excese care l-au adus pe Traian Băsescu în situaţia lamentabilă să piardă puterea şi partidul de suflet.
Revizuirea pe care el tot a cerut-o în spiritul referendumului din 2009 şi pe care acum declară că nu o mai vrea ia fireşte forma reacţiei împotriva trecutelor abuzuri băsiste. Comisia de revizuire condusă de Crin Antonescu pare animată de bune intenţii, introduce în textul revizuibil, într-un hei-rup de 11 zile fel şi fel de amendamente