A XV-a ediţie a Alaiului Căluşului Oltenesc a strâns, în Duminica Rusaliilor, la Craiova, cetele de căluşari din Sopot, Giurgiţa, Goieşti, Coţofenii din Dos, Dăbuleni şi Pieleşti. Craiovenii s-au putut întâlni cu căluşarii atât în Piaţa „Mihai Viteazul“, cât şi la Debarcader, în Parcul „Nicolae Romanescu“.
Organizat de Consiliul Judeţean Dolj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Alaiul Căluşului Oltenesc este o sărbătoare deja binecunoscută. Totuşi, căluşarii au reuşit să-i surprindă pe craioveni şi în această Duminică a Rusaliilor. Adunaţi pentru al cincisprezecelea an la Craiova, păstrătorii tradiţiei acestui dans s-au strâns începând cu ora 9.30 în Piaţa „Mihai Viteazul“, unde au încins o horă mare pe muzica lăutarilor din fiecare localitate.
Căluş cu... fete
„Suntem aici cu ceata din Pieleşti. Lucrez cu ei de nouă ani, iar băieţii i-am găsit în urmă cu un an. Sunt de peste tot, dar învaţă în Craiova. Sunt încă tineri care mai iubesc folclorul“, a spus Marga Chiurtu, coregraful Ansamblului Folcloric „Alunelul“ din Pieleşti, format numai din tineri. Deşi se ştie că acest dans este jucat numai de bărbaţi, în ceata din Pieleşti craiovenii au putut să vadă şi fete. „Ei sunt căluşul de spectacol, unde este permisă şi prezenţa femeilor, însă căluşul original este jucat numai de bărbaţi“, a completat coregrafa. Altă prezenţă inedită a fost cea a căluşarilor din Giurgiţa, singurii din Dolj şi din Oltenia care poartă fes.
Pelin anticăluş
Alaiul a pornit apoi, pe jos, către Debarcaderul din Parcul „Nicolae Romanescu“. Pe drum, mai mulţi curioşi s-au alăturat căluşarilor care au cântat şi au strigat, făcându-şi simţită prezenţa pe Calea Unirii. „Mi se pare frumos ce se întâmplă, mai vedem şi altceva. E o tradiţie foarte bună şi e bine că se mai păstrează