Bursele europene şi din America s-au corectat puternic în şedinţa de azi cu până la un minus de 2%, investitorii reacţionând la scăderea puternică a bursei chineze şi la temerile privind consecinţele negative pe care le-ar putea avea asupra economiei chineze restrângerea stimulilor financiari de către FED.
Indicele Shanghai Composite al bursei chineze a scăzut cu 5,3% luni, cea mai mare scădere zilnică din 2009. Scăderea a contaminat şi bursele europene: indicele francez CAC 40 a scăzut cu 2,16%, indicele german DAX a pierdut 1,5% iar indicele american S&P 500 a deschis cu o scădere de 1,8%.
La Bucureşti, bursa a fost închisă, ziua de 24 iunie fiind declarată sărbătoare naţională. Analiştii se aşteaptă ca mâine acţiunile româneşti să scadă.
"Bursa de la Bucureşti va urma direcţia descendentă a pieţelor externe pentru că nu există suficient capital autohton pentru a ţine piept retragerilor făcute de investitorii străini, deşi la nivel macroeconomic ne-am stabilizat", a spus Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj.
Declinul abrupt al bursei chineze a fost cauzat de retragerile masive de capital făcute de investitorii străini după şeful Federal Reserve, banca centrală a Americii, a anunţat săptămână trecută că va restrânge treptat programul de relaxare monetară prin care a injectat lunar 85 miliarde de dolari în pieţele financiare. Pomparea de bani în pieţe alături de dobânzile zero din America au făcut ca mare parte din banii ieftini ai FED-ului să intre în pieţe emergente, precum China, care ofereau randamente peste cele ale pieţelor mature.
Bursele europene şi din America s-au corectat puternic în şedinţa de azi cu până la un minus de 2%, investitorii reacţionând la scăderea puternică a bursei chineze şi la temerile privind consecinţele negat