Ochelarii fac parte din viaţa noastră. Deoarece, pentru cei mai mulţi dintre noi, vine o vreme când îi folosim pentru a ne corecta vederea sau a ne proteja de soare, este bine să ştim câteva repere atunci când ne alegem ramele.
În trecut, ochelarii erau un semn al muncii intelectuale, al îmbătrânirii sau un simbol al tocilarilor. Cu timpul, datorită designului modern, oamenii au început să-i poarte ca accesoriu.
Dacă trebuie să porţi ochelari de vedere, aceştia constituie un aspect important în înfăţişarea ta, iar alegerea formei, stilului şi culorii lor devine crucială în maniera în care te percep cei din jur.
Pentru a-ţi alege rama potrivită, la fel ca şi pentru tunsori, vei ţine seama de FORMA FEŢEI:
- Partea superioară a ramei nu trebuie să-ţi depăşească sprâncenele, lăsând impresia unei mirări permanente, prin efectul de „sprâncene duble". Rama trebuie să fie cât mai aproape de sprâncene sau puţin mai jos.
- Extremităţile ramelor nu trebuie să-ţi depăşească mult marginile feţei.
- Partea inferioară a ramei nu trebuie să ţi se sprijine pe obraji, lăsând impresia că ochiul nu este bine fixat şi că „pluteşte" deasupra lentilelor.
- Dacă ai nasul lung şi subtire, îi poti modifica proporţia alegând o pereche de ochelari cu puntea joasă. În schimb, dacă ai un nas mai scurt şi mai gros, alege ochelari cu puntea foarte înaltă care vor crea aparenţa unui nas mai subţire şi mai lung.
- Dacă ochii tăi sunt depărtaţi, îi poţi apropia cu nişte ochelari cu puntea masivă de culoare închisă, în timp ce ochii prea apropiaţi îi poţi distanţa cu o punte uşoară, transparentă.
- FAŢA OVALĂ: Considerată forma „perfectă" de faţa, i se potrivesc cam toate formele de rame. Daca faţa ta este un oval lung, poţi alege nişte rame uşor mai late decât faţa, care îi vor echilibra lungimea.
- FAŢA ROTUNDĂ: Evită ochelarii cu rama rotundă, c