Sangele, celulele stem, darul care nu costa, dar care valoreaza! Puteti face un gest nobil, puteti darui unui necunoscut, un strop de viata, un strop de speranta!
Despre siguranta donarii
Donarea de sange este sigura si usoara. Nu se poate lua SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii.
Se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare.
Senzatia de lesin sau oboseala dupa donare este foarte rar intalnita.Puteti dona doar daca starea de sanatate va permite si va simtiti bine.Vi se vor pune cateva intrebari legate de starea de sanatate si vi se va face un mic examen medical – temperatura, puls, tensiune.
Rezultatele testelor raman confidentiale. Pentru a beneficia de o experienta placuta in urma donarii, donatorii sunt rugati sa stea cateva minute dupa donare; sa evite exercitiile ori ridicarea de greutati in urmatoarele 5 ore de la donare.
Calitatea sangelui.
Asigurarea calitatii rezervelor de sange se face printr-un proces ce presupune testari riguroase, procesare atenta, etichetare, stocare si un atent control al calitatii.
ProceduriPentru a preveni accidentele, transfuzia se face respectand cu strictete anumite legi. Astfel, indivizii cu grupa sanguina AB pot primi sange, fara nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiti “primitori universali”.
Ei nu pot insa dona sange decat persoanelor care au grupe AB. Sangele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupa, detinatorii grupei 0 fiind denumiti si “donatori universali”.
Grupa A doneaza grupelor A si AB si primeste sange de la grupa A sau de la 0. Grupa B doneaza grupelor B si AB si primeste numai de la grupele B si 0. Incompatibilitatea dintre sangele donatorului si cel