Anul acesta, Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg s-a concentrat, mai mult ca oricând, pe economia globală. Şi nu e de mirare luând în considerare stagnarea Rusiei, declinul exportului şi dispariţiei de capital care se află la cote alarmante. Organizatorii au uitat de problemele statului în favoarea celor globale. Devine din ce în ce mai clar că problema Rusiei este o conducere proastă, notează „The Moscow Times“.
Autorităţile ruse vorbesc mereu de nevoia de creştere economică, însă interesul lor este doar despre creşterea profiturilor din buget şi cheltuielile, lucru care are un impact minor asupra economiei. Pentru prima dată în ultimii ani, venitul bugetar se aşteaptă să fie la nivelul celui de anul trecut. Aşadar, preşedintele Vladimir Putin devine din ce în ce mai neliniştit de lista sa de promisiuni neîndeplinite, de a creşte cheltuielile sociale, şi caută noi metode de a mări bugetul.
Impozitele pentru afacerile mici şi pentru antreprenorii individuali au fost deja mărite, iar oamenii vor fi, în curând, taxaţi pentru bunurile imobiliare deţinute. Autorităţile încearcă să scoată şi mai mulţi bani din sectoarele ţiţeiului şi gazelor naturale, iar Putin a şocat acum câteva săptămâni spunând că există posibilitate de a înlocui impozitului pe profit de 13%, cu o valoare flexibilă.
Cu alte cuvinte, guvernul caută noi metode de a strânge bani pentru stat. Reducerea cheltuielilor federale, o măsură care a fost aplicată de tot globul ca rezultat al programelor de austeritate, nici nu este luată în considerare de Kremlin, spune „The Moscow Times“
Cheltuielile generoase ale guvernului, chiar şi când îşi ating scopurile stabilite, nu pot înlocui investiţiile private. De exemplu, este ridicol să susţii că o cale ferată de mare viteză de la Moscova la Kazan, care costă 928 de miliarde de ruble (22 de miliarde de eu