Unul dintre cele mai controversate proiecte de infrastructură demarate în ultimul deceniu în judeţul Hunedoara a fost construirea şoselei care urma să lege Valea Jiului de Băile Herculane. Investiţia în construcţia DN66A a început în anul 2002, după ce în anul 1999 statul român clasifica drumul forestier care traversa rezervaţiile naţionale Retezat şi Valea Cernei, drept drum naţional.
În ultimii zece ani au fost construiţi circa 20 kilometri din şosea, de la ieşirea din localitatea Uricani prin munţii Vâlcan, până în zona Câmpuşel, a Parcului Naţional Retezat. Până în 2010, urmau să fie finalizaţi şi restul de 18 de kilometri ai DN66A, până la Izvoarele Cernei. Aici „şoseaua” se intersectează cu un alt drum naţional, DN67D, şi leagă astfel oraşele Văii Jiului de Băile Herculane. Din Petroşani până la Izvoarele Cernei sunt 66 de kilometri pe DN66A, dintre care 48 sunt asfaltaţi, iar tronsonul rămas reprezintă un drum forestier cu rang de drum naţional.
Ultimul tronson a fost abandonat
Finalizarea lucrărilor de modernizarea acestui ultim tronson al DN66A a fost programată pentru anul 2010, însă proiectul a fost suspendat iniţial după ce mai multe organizaţii ecologiste au contestat investiţia, pe motiv că şoseaua va afecta ecosistemul din rezervaţiile naturale. Ulterior, proiectul a primit avizele de mediu, însă nu a mai primit finanţare, până în prezent.
În ce priveşte DN67D, tronsonul între Izvoarele Cernei şi Herculane (aproximativ 50 de kilometri) este în cea mai mare parte în aceeaşi stare de drum forestier aproape inaccesibil.
Speră ca drumul să îi salveze din izolare
Puţini turişti se încumetă să parcurgă distanţa dintre oraşele Văii Jiului şi Băile Herculane pe traseul DN66A – DN67D, care în trecut a primit numele de „drumul lui Băsescu”, proiectul fiind demarat în vremea în care preşedintele Traian Băsescu era