Pentru că boii sunt deja o raritate în zonă, în acest an cei de la Figa au împrumutat un astfel de exemplar din comuna Zagra. -AA+A
Obiceiul „Înstruţatul boului” continuă la Figa Localnicii din Figa, sat ce aparţine de oraşul Beclean, mai păstrează înca, la loc de cinste, o serie de obiceiuri şi ceremonii populare ancestrale, transmise din generaţie în generaţie.
Astfel, cu ocazia sărbătorilor de Rusalii, sătenii împletesc cununi de grâu şi flori de câmp ce urmează să fie purtate de tineri la oficierea căsătoriilor. Înstruţatul boului este, practic, cel mai cunoscut obicei din Figa, fiind aşteptaţi să participe, la fel ca în alţi ani, sute de localnici.
Batrânii satului spun că obiceiul le-a fost lăsat de moşii şi strămoşii lor, din generaţie în generaţie, de vreo 300-400 de ani, iar ei îl perpetuează cu sfinţenie an de an, lăsându-l moştenire fiilor, nepoţilor şi strănepoţilor.
În ziua premergătoare celei de Rusalii, fetele şi feciorii din sat se adună în grupuri şi merg la pădure, strâng flori de babârnoc şi alte flori de pe hotar şi de prin curţile oamenilor, din care fac o cunună pe care o păstrează până a doua zi. În duminica Rusaliilor, celui mai falnic patruped încornorat din sat i se pune cununa pe creştet, iar apoi este înhamat şi împodobit cu flori şi panglici colorate. După încheierea liturghiei oficiate la Biserica Ortodoxa din localitate, taurul este purtat de feciori de-a lungul satului, de la Biserică până în vârful unui deal, fiind însoţit de fete de măritat îmbracate în straie populare şi de călăreţi costumaţi, de asemenea, în portul de sărbătoare. Când ajung la locul cu pricina, feciorii duc boul înstruţat pe deal, iar apoi pornesc la vale, însoţind animalul împănat. Cam pe la jumătatea drumului, boul este lăsat liber, pentru ca fetele care-l aşteapta în vale să-l poata atinge. Traditia spune ca fata care reuşeşte să prinda