Mutarea autostrăzii Sebeș-Turda în afara cartierului Oarda, solicitată de către cetățeni, a fost dezbătută de CNADNR, împreună cu proiectanții și administrația județeană. Concluzia acestei discuții a fost prezentată luni, în conferință de presă, de către vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, care a făcut precizări despre stadiul și calendarul proiectului.
Potrivit lui Florin Roman, CNADNR a oferit trei argumente prin care explică de ce ocolirea cartierului Oarda nu este posibilă. Este vorba despre costurile foarte ridicate pe care le-ar presupune această modificare, iar zona respectivă, a pădurii Dăii, este protejată prin lege.
„La solicitarea cetățenilor din Oarda am discutat problema mutării autostrăzii în afara localității. Am primit de la CNADNR trei explicații. Partea financiară, scoaterea autostrăzii pe acel traseu indicat de cetățenii din Oarda, înseamnă cheltuieli în plus de 128 de milioane de euro. Pentru că, fiind zonă de pantă, ar însemna să fie făcute încă trei tunele, un viaduct, iar din punctul loc de vedere, tehnic, niciun drum, național nu se poate duce prin zona pădurii Dăii, ocolind Oarda. În plus, în zonă există o zonă protejată prin lege, iar autostrada nu poate trece pe acolo. În ultima vreme, foarte multe ONG-uri au propus ca mai multe zone să fie protejate. Părerea mea este că nu vom mai putea construi nimic în țara asta, că ne opresc zonele protejate. Al treilea argument a fost modificarea legii mediului, pe care o impune acest traseu”, a explicat Roman.
Cât despre disconforturile produse cetățenilor, Florin Roman a declarat că se fac demersuri pentru diminuarea acestora, pe cât posibil: „Vom continua demersurile pentru a vedea ce se mai poate face în cazul celor deranjați de poluarea fonică, să ne asigure că avem cele mai bune panouri fonice și să vedem dacă există posibilitatea ca cei care vor fi afect