Forumul transfrontalier de sãptãmâna trecutã, de la Vaslui, a scos la ivealã date interesante. În urmãtorii ani, numai pe proiecte de cooperare transfrontaliere sunt disponibile fonduri europene de peste 200 de milioane de euro. O sumã importantã, care ar însemna valorificarea potentialului agricol al judetelor si raioanelor de pe cele douã maluri ale Prutului, în general, dar si crearea unor parcuri industriale si alte oportunitãti de investitii. “Guvernele din România si Republica Moldova, Camerele de Comert, toti factorii de decizie vor trebui sã sprijine proiectele de cooperare pe fonduri transfrontaliere, inclusiv prin sprijin financiar în participarea de târguri si expozitii”, explicã Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui.
Ionel Constantin spune cã prioritatea României în acest moment este ca investitorii din tara noastrã sã iasã în spatiul extracomunitar, inclusiv în China, Thailanda, India sau Pakistan, ca sã nu mai punem în calcul marile piete din Federatia Rusã sau Ucraina. “Trebuie, în primul rând, sã sustinem toate investitiile românesti în spatiul moldovenesc, doar asa îi vom convinge de fraternitatea si de prietenia noastrã. La Vaslui, avem un exemplu de cooperare a parteneriatului public-privat, am demonstrat cã atât firmele, cât si institutiile publice îsi cunosc interesul, este un exemplu care trebuie urmat si de alte orase”, mai spune presedintele Camerei de Comert de la Vaslui. Forumul de la Vaslui a creat o platformã de discutii, de colaborare, între autoritãtile locale si investitori de pe ambele maluri ale Prutului. Dar, este nevoie de mult mai mult.
Municipiul Vaslui va avea parc industrial
“Sunt orase mari în România, ca Bucuresti, Iasi, Timosoara sau Cluj-Napoca, orase care nu au nevoie de vizibilitate, au patrimoniu cultural si istoric. Un judet ca Vasluiul, însã, are nevoie de