La un an de la deschiderea Palas, un mare complex comercial îşi dă ultima suflare. E linişte aici ca în mormânt.
Închiderea esplanadei din faţă şi vecinătatea cu mega-atracţia Palas i-au fost fatale Halei Centrale. Până acum un an-doi, aici era plin de magazine şi de clienţi. Acum, mai sunt 2-3 vizitatori pe oră, de parcă tot complexul ar fi intrat în carantină.
Unul dintre cele mai importante centre comerciale ieşene trage să moară. Deschisă încă din 1977, Hala Centrală poate număra acum clienţii pe degete. Specialiştii spun că destinaţia clădirii ar putea fi schimbată.
Numeri clienţii pe degete
Vineri, 21 iunie, la orele amiezii. Doi paznici plictisiţi discută relaxat la intrarea din parcare. Aparent, prezenţa lor nici măcar nu este necesară. Câţiva clienţi se află în Carrefour, o tânără plăteşte abonamentul telefonic şi trei persoane dau impresia că s-au adăpostit de arşiţă. La etaj, o singură persoană se plimbă alene printre standuri, fără să lase impresia că ar vrea să cumpere ceva. „Poate la parter se mai face vânzare. La noi, ajung 2-3 clienţi pe zi”, spune o vânzătoare de la un magazin de papetărie. Zgomotul paşilor pe pardoseala lustruită devine asurzitor din cauza liniştii specifice unei biblioteci şi nu unui centru comercial.
Pe pierdere de mai mulţi ani
Etajul al II-lea al clădirii este închis, iar conducerea firmei nu a oferit nici explicaţii, nici promisiuni. Directorul Alimentara SA, Aurora Fălcuţă, şi-a declinat competenţa către directorul centrului comercial, Ovidiu Petruş. Acesta din urmă, după mai multe discuţii telefonice, a solicitat întrebările în scris, după care nu a mai răspuns. Declinul Halei Centrale nu a început acum, dar în aceste zile clădirea pare mai părăsită ca niciodată. Potrivit datelor centralizate de Ministerul de Finanţe, Alimentara SA a înregistrat în