Ţara noastră ar trebui să nu mai acorde certificate verzi după ce se atinge ţinta de 24% din consum, iar preţul acestora ar trebui să fie liber, afirmă Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al Alro.
„Trebuia să ajungem la cota de 24% în 2020, dar noi am făcut-o într-un an, în 2013. Cine depăşeşte cota de 24% ar trebui să nu mai primească certificate verzi.
Am auzit un mit urban cum că energiile regenerabile sunt cele mai ieftine. Alt mit urban e că regenerabilele au scăzut preţul, însă acesta a scăzut datorită producţiei mari la Hidroelectrica şi a intrării în funcţiune a centralei Petrom.
Vântul nu costă nimic, dar dacă aduni două certificate la preţul pieţei, noi ajungem să plătim 160 de euro pe MWh“, a declarat Năstase, pentru „Adevărul".
„Schema e distorsionată şi abuzată masiv”
Schema de sprijin pentru sectorul energiei regenerabile este în continuare foarte generoasă, deoarece amânarea unei părţi din certificate, stabilită de Guvern, nu reduce beneficiile.
„În continuare avem cea mai generoasă schemă din Europa, în continuare vom plăti 10 miliarde de euro“, a completat Năstase.
În plus, există o serie de distorsiuni majore, create de legislaţia secundară. Oficialul a dat ca exemplu obligaţia cumpărătorilor de certificate verzi să le achiziţioneze la fiecare trei luni, în vreme ce valabilitatea unui astfel de document este de 16 luni, ceea ce ar crea o presiune pentru a menţine preţul la nivel maximal de 58 de euro pe certificat.
Un alt exemplu îl constituie costurile suplimentare generate de schemă prin dezechilibrele induse în sistemul energetic. „Aceste servicii de echilibrare sunt foarte costisitoare pentru că sunt energii impredictibile. Ori acum noi le socializăm şi, din informaţiile noastre, producătorii de energie verde sunt exceptaţi de la pla