Copacii din Parcul Natural Porţile de Fier sunt devastaţi de omizi păroase. Frunzele copacilor de pe zeci de hectare din Parcul Natural Porţile de Fier au fost devorate de insecte. Specialiştii spun că o astfel de invazie are loc o dată la şapte ani, iar anul acesta ar fi unul de vârf. În urmă cu circa o lună, Romsilva a organizat o acţiune de combatere în pădurea din Parcul Natural Porţile de Fier.
„În această perioadă, ca şi în anii 1988, 1996, omida defoliatoare este în gradaţie, adică are cea mai numeroasă populaţie, şi produce defolieri, adică atacă pomi şi plante. În Parcul Natural Porţile de Fier, pe raza Ocolului Silvic Orşova şi Drobeta Turnu Severin, a fost gradaţie de omidă defoliatoare. Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a făcut lucrări de combatere în urmă cu circa o lună şi acum se verifică eficienţa combaterii“, a spus directorul Parcului Natural Porţile de Fier, Marian Jiplea. Aceeaşi situaţie este şi peste graniţă la vecinii din Serbia, unde pădurile arată ca toamna.
Omizile păroase au atacat livezile şi grădinile localnicilor din Clisura Dunării. Pagubele au început să se extindă la legume şi fructe, iar cetăţenii spun că, deşi au stropit cu soluţii împotriva omizilor, larvele au supravieţuit.
La Eşelniţa şi Sviniţa, oamenii spun că producţia de fructe de anul aceste este compromisă total. Omizile au devorat frunzele pomilor, iar fructele au căzut la pământ.
Toate livezile şi pădurile din Clisură sunt devastate de omizile păroase, care rezistă la orice intervenţie a celor de la Romsilva. Specialiştii speră totuşi să le vină de hac şi să salveze ce a mai rămas.
„Colaborăm cu colegii de la Parcul Natural Djerdap. În urmă cu o săptămână şi jumătate, am discutat cu dânşii, dar ei n-au făcut această combatere. Dacă la noi se combate şi eficienţa combaterii e corespunzătoare în sensul de a scădea populaţia de indivizi în