O parte dintre reprezentanții instituțiilor de învățământ superior din Cluj cred că subiectele diferențiate vor duce la o scădere a standardelor, în condițiile în care elevii care anii trecuți au picat examenul pot promova acum, iar pe baza diplomei se pot înscrie la orice facultate.
Conducerea Universității Babeș-Bolyai crede că dacă subiectele de bacalureat sunt diferențiate, atunci și diplomele obținute de absolvenți ar trebui să fie diferențiate. Altfel, admiterea rămâne cea mai bună soluție de a atrage în continuare elevi bine pregătiți către universități.
"Acea calitate a concursului de bacalaureat trebuie să se reflecte şi în diplome. Dacă se dă un bacalaureat la nivel scăzut şi diploma trebuie să conţină această informaţie. Pe de altă parte, consider că o cale pentru a rezolva această discrepanţă care va exista în acestă sesiune este aceea de a da examen de admitere", a declarat Anna Soos, prorector UBB.
În schimb, reprezentanții Universității Tehnice din Cluj-Napoca salută inițiativa ministerului Educației.
"Nu considerăm că va influenţa candidaţii, având în vedere că grupul nostru ţintă îl reprezintă absolvenţii de profil real. Cred că pe aceştia îi va ajuta, pentru că va avea subiecte mai uşoare, deci media de la bacalaureat va fi mai mare", e de părere Daniela Manea, prorector UTCN.
Reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie nu se arată deloc deranjați de inițiativa ministerului de a diferenția subiectele de bacalaureat în funcție de profil. Aceștia susțin că elevii care vor să urmeze o facultate de medicină se pregătesc încă din timpul liceului pentru a putea face față admiterii deloc ușoare.
Diferențierea subiectelor îi vizează pe elevii de la profilul Tehnologic, care anul acesta vor primi exerciții cu alt grad de dificultate față de colegii lor de la Științele naturii. În plus, și filierele Tehnologică și Vocați