Numărul donatorilor de sânge de la Centrul de Transfuzii Cluj este insuficient pentru nevoile spitalelor din judeţ. Chiar dacă vin aproape 70 de donatori de sânge în fiecare zi, centrul de transfuzii nu reuşeşte să acopere în totalitate cererile unităţilor medicale.
Centrul de Transfuzii Sanguine din Cluj reuşeşte să furnizeze spitalelor doar două treimi din sângele de care este nevoie.
"La nivelul Centrul de Sânge Cluj avem aproximativ 70 de donatori ep zi, iar cu donatorii pe care îi avem într-o lună nu reuşim să acoperim toată nevoia de sânge şi de hemoterapii, ci aproximativ două treimi", spune directorul Centrului de Transfuzii Sanguine, Adriana Sime. "Suntem obligaţi să aducem sânge şi din localităţile învecinate".
Cei care donează sânge au anumite beneficii. Ei primesc tichete de masă în valoare de 60 de lei, reducere la transportul în comun, dar şi o serie de analize medicale gratuite. "Grupele cele mai cerute sunt O şi A, dar bolnavii sunt de toate grupele şi donatorii de sânge sunt invitaţi să vină în număr cât mai mare", spune Sime.
Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, să fie sănătoşi, să nu fi avut boli infecţioase şi să aibă greutate de peste 50 de kilograme la femei, respectiv 60 de kilograme la bărbaţi.
"Majoritatea sunt motivaţi în ideea că fac o faptă bună poate că ar trebui să intervenim puţin în timp la mentalitatea oamenilor atunci când vin să doneze să doneze exact pentru acest scop umanitar", arată directorul centrului de transfuzii.
Majoritatea celor care vin la centrul de transfuzii din Cluj au donat pentru prima dată sânge pentru prieteni sau cunoştinţe, iar acum au devenit fideli actului de donare. Realitatea TV Cluj a stat de vorbă cu câţiva donatori şi arată, în materialul video, ce îi impulsionează să facă acest gest.
"Nu se ştie niciodată unde