Exemplul american: se interzice acordarea unor privilegii rudelor şi prietenilor, iar funcţionarii publici pot fi pedepsiţi pentru abuz în serviciu.
Etica profesională, soluţionarea conflictelor de interese şi declararea veniturilor funcţionarilor publici a fost subiectul pus în discuţie la o masă rotundă organizată azi de ambasada americană de la Chișinău. Pe lângă prezentarea unui model reuşit care să asigure transparenţă în activitatea funcţionarilor publici, participanţii au discutat şi despre legislaţia din Republica Moldova, daca este sau nu capabilă să prevină eventuale conflicte de interese. Mai multe detalii aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu.
În Statele Unite ale Americii una din principalele legi care este în măsură să prevină conflictul de interese are la bază termenul de „nepotism”. Aceasta înseamnă că, prin lege, se interzice acordarea unor privilegii rudelor şi prietenilor, iată de ce funcţionarii publici pot fi pedepsiţi pentru abuz în serviciu. Don Fox, reprezentant al Oficiului de etică spune că legislaţia acoperă toate situaţiile de conflict de interese, iar fiecare instituţie are şi un regulament intern de conduită care îi responsabilizează pe angajaţi şi nu le permite să acorde cuiva favoruri:
„Există nişte regulamente la nivel administrativ, în cadrul fiecărei instituţii sau agenţii publice, care le interzice expres funcţionarilor publici să îşi folosească funcţia publică într-o chestiune privată, fie pentru ei înşişi, fie pentru alte persoane.”
Expertul american mai spune că în instituţiile de stat funcţionează foarte bine practica în care angajaţii care sunt martori ai unei situaţii ce are la bază un conflict de interese îl semnalează fără sfială.
În Republica Moldova, legea cu privire la conflictul de intere conţine termenii de ,,persoane apropiate” care se referă doar la