Aleksander Gubrynowicz face parte din noua generaţie de specialişti în politologie formată în Polonia. El s-a remarcat până acum prin claritatea analizelor şi prin calitatea interpretărilor. Împreună cu doi dintre colegii săi, Adam Burakowski şi Pawel Ukielski, el a redactat un volum impresionant: „1989 – Toamna naţiunilor”. România liberă a realizat câte un interviu cu fiecare dintre cei trei autori polonezi, iar cel cu Aleksander Gubrynowicz încheie seria acestor materiale dedicate relaţiilor polono-române.
Reporter: Cum vedeţi dumneavoastră acest proces de transformare a statelor noastre, România şi Polonia, dar şi celelalte ţări central şi est-europene, din societăţi comuniste în societăţi democratice?
Aleksander Gubrynowicz: Acest proces este unul complicat. Vorbim despre asemănări, dar trebuie să ţinem seama că există şi deosebiri. Sunt poveşti diferite în România şi în Polonia, dar şi în ţări precum Cehia şi Slovacia. Trebuie să ne reamintim faptul că cehii şi slovacii au trăit împreună într-o singură ţară, care a dispărut în 1993. De asemenea, Republica Democrată Germană a dispărut de pe harta Europei, a fost încorporată în Republica Federală Germania. Aşadar, schimbările produse de la începutul acestui proces sunt enorme, din orice punct de vedere am privi lucrurile. Eu sunt pentru prima oară în România. Am avut oportunitatea să înnoptez într-un hotel din Făgăraş. Acest hotel este la standarde demne de Austria. Sunt absolut sigur că, acum 20 de ani, un astfel de hotel nu ar fi putut fi găsit nici măcar în Bucureşti şi cu atât mai puţin în Făgăraş sau în Polonia… Poate doar în Budapesta ar fi putut fi găsit un astfel de hotel, pentru că, în Ungaria, regimul Kadar a fost puţin diferit, mai deschis, mai puţin încorsetat din punct de vedere ideologic. Aşadar, aceste schimbări produse în Europa Centrală şi de Est sunt enorme şi foarte importante. E