Propria sănătate îi îngrijorează pe bucureşteni mai mult decât viitorul copiilor, criza şi şomajul. Aproape un sfert din populația Capitalei apreciază că are o stare de sănătate precară. Sursa: SHUTTERSTOCK
Aşa se face că, atunci când au avut nevoie de o intervenţie chirurgicală, mai mult de jumătate dintre ei (55%) au oferit doctorului principal o şpagă în valoare medie de 688 de lei, arată un studiu efectuat de Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Științe Politice a SNSPA. Studiul mai arată că 49% dintre locuitorii Capitalei au oferit şi anestezistului 296 de lei, iar 51% au dat în jur de 100 de lei asistentelor.
34 de lei - medicul de familie
În majoritatea cazurilor, plăţile informale au fost efectuate înainte de operaţie. Cam o treime dintre bucureşteni au oferit şi medicilor de familie sume sau cadouri cu o valoare medie de 34 de lei. Şi asta pentru că majoritatea oamenilor (68%) cred că numai cei cu bani pot avea parte de asistenţă de calitate, iar 59% dintre aceştia cred că numai cei cu pile pot beneficia de servicii bune.
Pe de altă parte, 61% dintre aceștia nu consideră fapte de corupție să ofere atenții medicilor, dacă sunt mulțumiți de modul în care au fost tratați. Totuși, 89% dintre bucureșteni sunt împotriva doctorilor care condiționează actul medical de șpagă.
Întrucât sunt nevoiți să scoată bani din buzunar atunci când au nevoie de un serviciu medical, 50% dintre bucureșteni cred că suma care li se reține din salariu drept contribuție la fondul de sănătate este prea mare, mai relevă studiul.
Cercetarea mai arată și care sunt spitalele de stat în care locuitorii din Capitală au cea mai mare încredere. Pe primele trei locuri se află Spitalul Floreasca, cu 20% capital de încredere, urmat de Universitar (16%) și Spitalul Central Militar (10%). Studiul a fost efectuat în perioada 24 aprilie - 14 mai 2013, pe