Finalizat cu succes sau nu, acordul cu FMI se încheie luna aceasta. Iar dacă reprezentanții Fondulu
Prețurile gazelor naturale din România sunt printre cele mai mici din Europa, cu 10,8 euro pe metru cub, doar Bulgaria fiind mai ieftină la acest capitol, cu 9,6 euro, după cum spune premierul Victor Ponta. Problema este însă că gazele naturale trebuie scumpite, mai ales că a fost stabilit și calendarul liberalizării prețului acestora. Și, mai mult decât atât, liberalizarea prețului, care înseamnă scumpirea până la un nivel apropiat de cel mediu din UE, este o măsură convenită cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și asumată în cadrul acordului cu instituția internațională.
Acordul cu FMI este, în acest moment, o problemă presantă pentru guvernul Ponta; Executivul român a trimis către FMI scrisoarea de intenție dinaintea ultimei evaluări a acordului în boardul Fondului, scrisoare în care se precizează că mai puțin de jumătate din țintele stabilite nu au fost atinse. Ceea ce înseamnă că FMI va trebui să accepte explicațiile Guvernului pentru ratarea țintelor, chiar și după ce a acceptat amânarea cu trei luni a finalizării, în caz contrar acordul fiind ratat, împreună cu ultima tranșă de împrumut (care ar fi doar pusă la dispoziția Guvernului, nu și trasă de acesta).
capital.ro
Finalizat cu succes sau nu, acordul cu FMI se încheie luna aceasta. Iar dacă reprezentanții Fondulu
Prețurile gazelor naturale din România sunt printre cele mai mici din Europa, cu 10,8 euro pe metru cub, doar Bulgaria fiind mai ieftină la acest capitol, cu 9,6 euro, după cum spune premierul Victor Ponta. Problema este însă că gazele naturale trebuie scumpite, mai ales că a fost stabilit și calendarul liberalizării prețului acestora. Și, mai mult decât atât, liberalizarea prețului, care înseamnă scumpirea până la un nivel apropiat de cel mediu din UE, este o măsură c