Subvenţiile eoliene, efect de bumerang
După mult-contestata suspendare parţială la plata certificatelor verzi, pe motivul ieftinirii preţului la curentul electric, piaţa energiei este bulversată din nou. Amânarea la plată a certificatelor verzi va duce nu la ieftinirea energiei, ci la scumpirea ei. „Amânarea va duce la creşterea preţului certificatelor verzi şi va creşte şi preţul energiei electrice. Atunci, ce am câştigat într-o parte, pierdem în cealaltă parte, adică la preţul energiei. Fiecare consumator contribuie la schema de sprijin cu 53 de lei pe MWh. Efectul suspendării certificatelor se va vedea când certificatele se vor reîntoarce în piaţă, iar consumatorul va plăti mai mult decât dacă am fi lăsat schema să funcţioneze. Ordonanţa de urgenţă a ieşit plină de greşeli“, a precizat Zoltan Nagy-Bege, membru în Consiliul de Administraţie al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Guvernul a decis, la începutul lunii iunie, că producătorii de energie regenerabilă vor primi până în 2017 mai puţine certificate verzi. Guvernul sprijină producţia de energie verde prin certificate verzi, care se acordă producătorilor în funcţie de câtă energie produc şi livrează în reţele. În replică, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) spune că modificarea regimului certificatelor verzi este ilegală. „Modificarea legislaţiei care reglementează domeniul energetic nu se poate face printr-un O.U.G., prin urmare ordonanţa aprobată în cadrul şedinţei săptămânale de Guvern, din data de 4 iunie, ar putea fi ilegală, încălcând, totodată, directive europene din domeniu. Drept urmare, membrii RWEA se vor adresa instituţiilor europene şi ale statului român competente pentru a clarifica acest aspect“, a arătat asociaţia.
Potrivit Transelectrica, 80,2% din totalul certificatelor verzi emise de către companie în primele şase luni ale acestui an re