Cei mai importanţi investitori privaţi în industrie în judeţul Hunedoara au devenit companiile străine. Arcelor Mittal, Draexelmaier, Sew-s, Carpathian Gold, DHS, Strabag şi alte firme cu capital străin au luat în ultimii ani faţa investitorilor locali şi chiar a unor companii de stat în ce priveşte oferta de pe piaţa muncii şi afacerile de viitor.
Combinatul din Hunedoara a fost preluat în 2004 de grupul Mittal (India), canadienii de la Carpathian Gold investesc în mineritul aurifer, în zona Devei, compania japoneză Sew-s şi germanii de la Draexelmaier au creat mii de locuri de muncă în fabricile de cablaje auto din Deva, Orăştie şi Hunedoara, chinezii de la DHS au construit o fabrică de biciclete la marginea Devei, iar alte companii chineze testează terenul pentru investiţii în minerit şi energie.
Indienii rămaşi stăpâni peste combinat
În Hunedoara, cele peste 130 de hectare din vechea platformă industrială a combinatului, rămase de un deceniu în administrarea municipiului, nu au produs până în prezent decât fier vechi şi materiale de construcţii provenite din demolări. Dar şi sume de ordinul milioanelor de euro unor investitori controversaţi, care s-au ocupat de valorificarea ruinelor siderurgice şi au reuşit astfel să se îmbogăţească într-un interval scurt.
O parte a uzinelor Hunedoarei a fost salvată de la o posibilă demolare, în urma achiziţiei ei de către grupul Mittal Steel, devenit din 2006 Arcelor Mittal, cel mai mare producător siderurgic din lume.
În ultimii ani, combinatul a beneficiat de o investiţie de circa 50 de milioane de euro într-un laminor nou. În prezent, circa 800 de hunedoreni mai lucrează în combinatul hunedorean, a cărui soartă depinde de deciziile magnaţilor indieni care conduc ArcelorMittal.
Statul prea sărac pentru a scoate aurul din munţi
Toate exploatările miniere din zona