Oamenii de stiinta au descoperit ca plantele sunt mai inteligente decat se credea pana acum. Spre deosebire de oameni, plantele fac calcule aritmetice complexe in fiecare zi, pentru a evita infometarea.
Cercetatorii de la institutul britanic John Innes Centre, care se concentreaza pe plante si microbiologie, au descoperit ca plantele trebuie sa faca operatii artimetice complexe pentru calcula cantitatea de mancare de care au nevoie pentru a face fata noptii, scrie Christian Science Monitor.
"Acesta este primul exemplu concret dintr-un proces biologic fundamental ce cuprinde un asemenea calcul aritmetic sofisticat", a explicat un expert in matematica al JIC, Martin Howard.
Noul studiu, publicat in revista eLife, relateaza ca mecanismele din frunzele plantelor estimeaza dimensiunea depozitelor de amidon ale plantei si durata de timp pana la rasaritul soarelui, cand energia este din nou disponibila. In lumina soarelui, plantele utilizeaza energia solara pentru a converti dioxidul de carbon si apa in zaharuri si amidon.
Pe baza acestor informatii, frunzele plantei isi modifica rata consumului de amidon pentru a evita infometarea inainte de rasaritul soarelui, dar in acelasi timp cu grija pentru a nu irosi sau a consuma prea mult amidon. La sfarsitul noptii, plantele isi propun sa utilizeze 95% din amidon.
Calculele precise efectuate de plante iau in considerare variatiile in ceea ce priveste durata zilei si dimensiunea depozitelor de amidon.
"Calculele sunt atat de precise incat plantele evita infometarea si folosesc eficient hrana. Daca depozitul de amidon este utilizat prea rapid, plantele vor fi infometate si vor inceta sa mai creasca pe timpul noptii. Daca depozitul este utilizat prea incet, o parte din el se va irosi", explica expertul JIC in biologie metabolica, Alison Smith.
Oameni