Cu toţii ştim că zahărul trebuie consumat cu moderaţie. Deşi unele alimente sunt considerate a fi sănătoase, puţini dintre noi avem idee că zahărul este ascuns în interiorul acestora. Să nu uităm că în majoritatea alimentelor produse la scară industrială, producătorii adaugă zahăr pentru îmbunătăţirea gustului.
Multe alimente pe care le considerăm că fac parte din categoria celor sănătoase, cum ar fi iaurt, alimente cu puţine calorii, sucurile de fructe, conţin mai mult zahăr decât ne dăm seama. În pâine se poate adăuga zahar pentru a-şi păstra prospeţimea mai mul timp, dar şi în cerealele pentru micul dejun, sau conservele din fructe şi legume.
Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că zahărul ascuns în alimente este mult mai nesănătos decât cel consumat conştient. Alimentele conţin în mod natural diferite tipuri de zaharuri, descompuse în glucoză şi fructoză şi absorbite în sânge.
Fructoza este transformată în glucoză la nivelul ficatului, iar excesul de zahăr înseamnă exces de glucoză, pe care ficatul o transformă în grăsime. O parte din această grăsime stă în ficat, o altă este depusă în jurul organelor.
Specialiştii spun că dacă vom consuma zahăr frecvent acest obicei favorizează apariţia diabetului de tip 2, obezitatea, bolile hepatice, bolile de inimă, tensiunea arterială şi un nivel ridicat al colesterolului "rău".
Cum ne dăm seama de cantitatea de zahăr dintr-un produs? Dacă citim cu atenţie eticheta nutriţională a unui produs, putem obţine informaţii despre conţinutul de zahăr din acesta. Mai mult de 15 grame de zaharuri totale în 100 de grame de produs înseamnă că este vorba despre un aliment cu un produs cu un conţinut ridicat de zahăr.
Produsele care conţin mai puţin în 100 de grame sunt apreciate a avea un conţinut scăzut de zahăr. De exemplu milkshake-urile, băuturile de tip cola, apa cu aromă de fructe, băuturile