Alţi doctori asemenea lui Naum Ciomu, care a tăiat în trei penisul unui pacient, vor plăti pentru greşelile lor medicale, în cel mult 6 luni de la sesizarea malpraxisului. Până acum, un astfel de caz s-a judecat şi 11 ani.
Pacienţii mutilaţi în spitale, din neglijenţă, imprudenţă, din cauza nerespectării protocoalelor specifice sau a cunoştinţelor medicale insuficiente ale personalului medical care i-a îngrijit vor fi despăgubiţi în maximum şase luni de zile de data la care pacienţii au semnalat malpraxis-ul, potrivit unui proiect de lege.
Doar câteva cazuri de malpraxis au fost confirmate până acum în instanţa din România. Medicul Naum Ciomu, medicul Traian Ursu şi medicul Mihail Stoica se numără printre cei care au primit sentinţa definitivă pentru vătămare corporală din culpă, potrivit economica.ro.
Majoritatea cazurilor se judecă însă în instanţă de ani de zile, pacienţii sau supravieţuitorii lor aşteptând uneori şi 11 ani o sentinţă definitivă în cazul medicilor acuzaţi că i-au mutilat.
Ministerul Sănătăţii a lansat proiectul de lege a malpraxis-ului, potrivit căruia cazurile de malpraxis se vor rezolva, în mod obligatoriu, pe cale amiabilă, în cel mult şase luni de la momentul în care pacientul semnalează cazul de malpraxis.
Proiectul legii malpraxis-ului aduce şi alte schimbări în favoarea pacientului: el nu va achita niciun leu şi va avea acces la documentele lui medicale, pe toată durata procedurii de rezolvare a cazului de malpraxis. De asemenea, şi pacienţii care nu au plătit contribuţia la Sănătate vor putea fi despăgubiţi, în caz de malpraxis, scrie economica.ro.
Pacientul care consideră că este victima unui caz de malpraxis trebuie să facă o cerere de despăgubire către spitalul în care a fost prejudiciat.
În termen de 15 zile de la primirea cererii de despăgubire de la pacientul