Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT) organizeaza joi, 27 iunie, o actiune de investigatii arheologice in localitatea Cufoaia, din judetul Maramures. Actiunea urmareste deshumarea pe cale arheologica a osemintelor lui Alecsa Bel, care a fost ucis prin impuscare din ordinul Securitatii in ziua de 25 decembrie 1949.
Alecsa Bel s-a nascut la 5 decembrie 1897 in satul Cufoaia, apartinator orasului Targu Lapus. Fiul unor oameni simpli, Iov si Iuliana, Alecsa Bel fost un taran care detinea mai multe suprafete de teren arabil, fanete si padure, o batoza pentru treierat si animale. A fost casatorit cu Susana, nascuta Latis, impreuna avand doi copii, Maria si Valer, in prezent amandoi fiind decedati. Dintre urmasii directi ai defunctului astazi sunt in viata doi nepoti, fiii lui Valer, Mircea Bel si Dan Bellu, ambii fiind domiciliati in orasul Targu Lapus.
Alecsa Bel detinea o pozitie de prestigiu in sat, fiind un gospodar harnic si inventiv. A fost inclusiv cantor la biserica greco-catolica din sat, fiind numit si Diacul. A facut politica liberala, iar intre anii 1940 si 1946 a fost primar in comuna natala din partea Partidului National Liberal. Datorita situatiei sociale, autoritatile comuniste l-au catalogat drept chiabur. Pe fondul ascensiunii Partidului Comunist, Alecsa Bel si-a manifestat frecvent nemultumirea fata de noile stari de lucruri din societatea romaneasca in discutiile avute cu diferite persoane din comuna si din zona. Denunturile venite din partea unor consateni au facut ca Alecsa Bel sa intre in atentia autoritatilor, care l-au acuzat in primul rand de raspandirea unor stiri cu caracter dusmanos , in mod special de popularizarea sloganului „Vin americanii”.
A mai fost acuzat de sabotaj eco