Mai putin temute decat boli mai mediatizare, precum cancerul sau infractul, accidentele vasculare cerebrale omoara anual in lume 5 milioane de oameni si lasa alte cinci milioane cu grave dizabilitati. Romania este una dintre tarile in care AVC lovesc foarte des si grav.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. univ. Dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii si al Societatii Nationale de Neurologie, explica aceasta situatie prin profilaxia deficitara, stilul de viata nesanatos, dar si prin faptul ca oamenii sunt foarte putin informati si multe boli care favorizeaza AVC raman ani de zile nedescoperite si netratate.
De altfel, exista o incidenta mai mare a bolii in mediul rural.
Totodata, spune doctorul Muresanu, bolnavul care sufera un AVC are sanse mai mici de recuperare decat in alte tari europene din cauza dotarilor inferioare. Lipseste infrastructura necesara tratamentului specific al AVC, in principal unitatile de urgenta neuro-vasculara, apreciaza presedintele Societatii Nationale de Neurologie.
Neurologia face progrese uimitoare, dupa cum ne-a spus in interviul acordat Ziare.com profesorul Muresanu. Regenerarea creierului nu mai este o chestiune SF, ci exista studii pe animale care dovedesc ca aceasta regenerare dupa un AVC este posibila.
Care sunt principalele cauze ale accidentelor vasculare cerebrale?
Putem nominaliza ca principali vinovati: Ateroscleroza; Hipertensiunea arteriala; Bolile cardiace - Fibrilatia atriala, infarctul miocardic, bolile valvulare; Dislipidemia; Diabetul zaharat; Fumatul; Bolile vaselor mari de sange - de exemplu disectia arteriala, care reprezinta una dintre principalele cauze de AVC la tineri; Cauze rare - genetice, vasculite; Varsta inaintata.
Este si stresul una dintre cauzele acestei boli teri