Prima dintre aeronavele Forţelor Aeriene care au asigurat transportul cetăţenilor români implicaţi în accidentul din Muntenegru a ajuns ieri seară, în jurul orei 17.50, la Baza 90 Otopeni. Cu această aeronavă au fost transportaţi răniţii aflaţi în stare gravă, avionul fiind dotat asemenea unei clinici de terapie intensivă. Şase dintre răniţi au fost transportaţi la Spitalul Floreasca, patru – la Universitar, unul la Elias şi unul la Bagdasar-Arseni, potrivit Mediafax. La Elias a fost dusă o româncă alpinistă implicată într-un alt accident produs tot în Muntenegru. Tot ieri erau aşteptate să vină în România alte două avioane militare, unul care să transporte pacienţii care sunt stabilizaţi din punct de vedere medical, respectiv unul care să aducă corpurile neînsufleţite ale cetăţenilor români decedaţi, precum şi bunurile şi valorile personale ale acestora, care au putut fi recuperate de la locul accidentului.
Un număr de 18 persoane şi-au pierdut viaţa în urma accidentului de autocar de duminică, iar alte 29 sunt rănite, acestea din urmă ajungând ieri în ţară pentru îngrijiri medicale.
Ultima dată în România a fost doliu naţional acum trei ani pentru comemorarea victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa şi preşedintele polonez Lech Kaczynschi.
Ambasadorul român în Muntenegru Mihail Florovici a adus ieri o perspectivă nouă. El a declarat, la Realitatea TV, preluată de Mediafax: „Şoferul a ieşit din tunel, erau copii şi pe stânga şi pe dreapta viaductului, a încercat să ferească copiii, dar a lovit unul dintre ei. E o tragedie, cu adevărat. Nu este posibil ca şoferul să nu fi fost atent. Cunosc bine zona, e muntoasă, pe o parte este prăpastie, pe alta versantul. Era o vreme ploioasă, era mâzgă pe jos“.
Cu o zi înainte o turistă aflată în autocar şi care a scăpat doar cu răni declarase la Pro TV că şofer