Evaziunea fiscala poate fi intalnita la tot pasul in Romania, fara a fi necesara o vigilenta iesita din comun, de la vecinii care nu isi declara veniturile reale, la buticul de la colt care nu emite bon pana la angajatorul care se sustrage de la plata obligatiilor catre stat.
Romanii pot transmite Fiscului informatii privind posibile fapte de evaziune urmand o procedura specifica. Acuzatiile trebuie sa fie intemeiate, riscandu-se in caz contrar pedepse aspre.
Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), orice cetatean sau organizatie legal constituita poate semnala posibile cazuri de evaziune prin sesizare scrisa sau in format electronic transmisa catre ANAF.
"Informatorul" poarta numele de petent si trebuie sa semneze sesizarea. Astfel, in conformitate cu art.7 din OUG 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, "petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecute datele de identificare a petitionarului nu se iau in considerare si se claseaza", au precizat reprezentantii ANAF pentru Ziare.com.
Acuzatiile trebuie sa fie sustinute cu informatii relevante (eventual documente), fiind, totodata, esentiale elementele care sa permita identificarea operatorului economic sesizat (nume, adresa etc.).
Cum se ia urma evazionistilor
"In functie de aspectele sesizate, se dispune pregatirea controlului atat in ceea ce priveste stabilirea unor obiective minimale, cat si in ceea ce priveste stabilirea necesarului de personal si/sau a momentului optim pentru declansarea verificarilor", au mentionat reprezentantii ANAF.
Apoi, in functie de aspectele constatate, operatiunea se poate finaliza cu masurile legale de natura contraventionala (amenzi si sanctiuni complementare, dupa caz) sau chiar cu sesizarea organelor de cercetare/urmarire penala comp