Guvernul a decretat ziua de miercuri, 26 iunie, drept zi de doliu national pentru victimele accidentului din Muntenegru, ai carui supravietuitori, potrivit surselor din piata, sau urmasii celor decedati vor incasa cea mai mare dauna pe parte de vatamari corporale inregistrata in Romania vreodata, ceea ce va insemna un mare soc financiar si pentru companiile de asigurari.
Sa limitam totusi proportiile acestor estimari cu privire la "socul financiar" pe care asiguratorii vor trebui sa-l suporte. Daca vorbim de RCA, limita maxima de despagubire pentru vatamari corporale intr-un accident este intr-adevar de 5 milioane de euro, iar pentru daune materiale (care sunt excluse in contetul in care a existat un raport contractual la data producerii accidentului) este de 1 milion de euro. Cu toate acestea, chiar daca instanta da o sentinta cu limita maxima pe vatamari corporale, cea mai mare parte va fi acoperita din contractul de reasigurare, pe care fiecare societate de asigurari de Romania este obligata sa-l incheie. Autocarul implicat in accident era inmatriculat in Romania, fiind inchiriat de agentia de turism Mareea Travel de la operatorul Gregory Tour.
"Cu toate ca este un eveniment tragic soldat cu foarte multe victime, iar despagubirile pe care asiguratorul in cauza va trebui sa le plateasca sunt insemnate, credem ca jucatorii din piata locala de asigurari au capacitatea de a plati astfel de daune. Conform normelor in vigoare marea majoritate a asiguratorilor au rezerve care depasesc cuantumul posibil, estimat, al daunelor cauzate de acest accident. Nu credem ca asiguratorii pot fi surprinsi de aceasta dauna, rezervele fiind suficiente, iar multi dintre asiguratorii din Romania sunt reasigurati de companii importante din Europa", a declarat Cristian Fugaciu, director general, MARSH Romania.
Probabil ca retinerea proprie din contractul de reasigurare a c