Grupul UE la nivel înalt pentru modernizarea învăţământului superior publică primul său raport privind îmbunătăţirea calităţii predării şi a învăţării în universităţi. Grupul, prezidat de fosta preşedintă a Irlandei, Mary McAleese, formulează 16 recomandări care includ un apel pentru introducerea formării profesionale certificate obligatorii pentru profesori şi alte cadre didactice din învăţământul superior, concentrarea activităţilor pe sprijinirea studenţilor să dezvolte abilităţi antreprenoriale şi inovatoare, precum şi crearea unei Academii europene pentru predare şi învăţare. Grupul, care a fost înfiinţat de comisarul Vassiliou în luna septembrie a anului trecut, a desfăşurat consultări pe scară largă cu părţile interesate, ca parte a activităţii sale. S-a constatat că numeroase instituţii de învăţământ superior pun accentul prea puţin pe predare în raport cu cercetarea, chiar dacă ambele sunt misiuni principale ale învăţământului superior.
“Această situaţie trebuie reechilibrată. Rolul predării în definirea meritului academic are nevoie de un accent şi de o recunoaştere mai puternice, în special în termeni de carieră”, a declarat comisarul. “Sunt total de acord cu propunerea ca toate cadrele didactice din învăţământul superior să fie învăţate cum să predea.”
Etapele următoare
În continuare, grupul la nivel înalt va lucra la cea de-a doua parte a misiunii sale, punând accentul pe maximizarea impactului noilor metode de oferire a unor servicii de învăţământ de mai bună calitate, cum ar fi numeroase cursuri online cu acces liber (massive open online courses – MOOC), care permit accesul la învăţământ superior de acasă. Parteneri din 11 ţări au lansat recent primul MOOC paneuro-pean cu sprijinul Comisie Europene. Următorul raport al grupului la nivel înalt urmează să fie publicat în iunie 2014.
Context
Lucrările grupului la nivel înalt