Sper să nu ne acceptăm soarta de a fi condamnaţi să trăim sub imperiul unei noi Constituţii care nu are nicio legătură cu realitatea şi care vine în contradicţie cu votul de la referendumul din 2009.
Tema Constituţiei este o temă uşoară şi grea totodată. Uşoară, deoarece Constituţia se adresează tuturor cetăţenilor, ei sunt – sau ar trebui să fie – autorii legii fundamentale. Grea, deoarece pentru a interpreta un articol din Constituţie este nevoie de cunoştinţe extrem de variate din dreptul comparat, din jurisprudenţă etc. În general, politicienii evită o astfel de temă, pe motiv că avem întotdeauna probleme mai importante.
De fiecare dată când o temă se află pe agenda politică, toţi analiştii se mobilizează, găsesc argumente, se agită din răsputeri. De această dată, nu în aceeaşi măsură. De ce oare? Să fie tema mult prea complexă ori se consideră că este prea neinteresantă pentru naţiune?
Deschideţi la orice oră a zilei posturile de televiziune Realitatea TV, România TV, Antena 3, B1 TV. Veţi regăsi aceiaşi politicieni pe care îi ştiţi de mai bine de 20 de ani, discutând despre orice, începând cu seceta şi terminând, eventual, cu Constituţia. Veţi regăsi, de asemenea, un moderator şi câţiva analişti care nici nu ştiu dacă Anglia are Constituţie scrisă sau nu, dar care sunt la curent cu tot ce au declarat Crin Antonescu, Tudor Chiuariu ori Ioan Chelaru despre ce trebuie revizuit, punctele de vedere fiind opuse, în funcţie de postul de televiziune şi partidul politic unde fiecare este arondat.
În 2013 încă ne mai întrebăm ce să facem cu referendumul din 2009 şi unii spun că este obligatoriu, alţii că este doar consultativ. Divergenţele par a fi ireconciliabile. Apoi, după sfârşitul emisiunii, oamenii politici şi analiştii de toate culorile se salută, discută între ei şi uneori pleacă acasă împreună, prelungind discuţ