Creşterea tensiunii arteriale este întâlnită mai frecvent vara decât în restul anului. Canicula este o agresiune asupra organismului şi îi afectează pe toţi bolnavii cronici. Specialiştii ne învaţă ce să mâncăm pentru a trece cu bine peste zilele toride.
Temperaturile ridicate constituie un factor de stres pentru organism, iar hipertensivii (HTA) şi cardiacii reprezintă persoanele cele mai afectate. „HTA este una dintre cele mai frecvente afecţiuni în întreaga lume şi principala cauză a accidentelor vasculare cerebrale, de aceea trebuie să o verificaţi periodic pentru a preveni situaţiile în care creşte brusc şi poate genera leziuni ale organelor vitale”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Cum prevenim
În zilele caniculare, trebuie să evitaţi deplasările la orele prânzului, expunerea la soare şi efortul fizic intens şi să purtaţi haine din materiale naturale, deschise la culoare, şi pălării de soare. „Hidratarea este esenţială. Trebuie să beţi minimum 1,5 l de lichide şi să mâncaţi alimente uşoare, în special fructe şi legume. Băuturile alcoolice şi cele pe bază de cafeină trebuie evitate”, afirmă medicul.
Potasiul este esenţial
Mineral existent în fructe, legume şi lapte, potasiul ajută la funcţionarea normală a inimii şi rinichilor şi previne hipertensiunea. „Caisele, bananele, pepenele galben, fructele uscate, portocalele, varza, sfecla, ţelina, cartofii, spanacul, seminţele de floarea-soarelui şi roşiile sunt surse naturale de potasiu”, explică dr. Luca.
„HTA reprezintă creşterea constantă a tensiunii arteriale sistolice peste 140 mmHg şi a tensiunii arteriale diastolice peste 90 mmHg la persoanele fără tratament antihipertensiv.”, Dr. Laurenţiu Luca
Factori favorizanţi
- obezitate
- stres cotidian
-sedentarism @N_