Pe fundul marilor au fost descoperite, de-a lungul vremii, multe comori care contineau tone de lingouri de aur, monede din aur si argint, bijuterii si alte artefacte pretioase.
Cea mai valoroasa comoara gasita este cea din Gibraltar, aceasta constand in 17 tone de monede, valorand o jumatate de miliard de dolari.
Potrivit UNESCO, exista mai mult de trei milioane de epave pe fundul marilor, imprastiate in toata lumea. Pentru a le scoate la suprafata, omenirea ar avea nevoie de 400 de ani. In plus, comorile ar valora sute de miliarde de dolari, relateaza Listverse.
1. Cea mai mare comoara - 500 de milioane de dolari
In 2007, compania de explorari marine Odyssey a scos din Gibraltar 17 tone de monede, dintr-o epava din epoca coloniala. Comoara a fost cea mai mare descoperita vreodata in lume.
Tezaurul a fost numit de experti "fara precedent" si fara comparatie. Insa, guvernul spaniol a depus o plangere, sustinand ca tezaurul i-ar apartine, motivand ca ar proveni de pe nava Nuestra Senora de las Mercedes, o fregata spaniola scufundata de britanci in 1804.
Dupa 5 ani de litigii, instantele de judecata au decis in favoarea Spaniei si comoara a fost inapoiata acesteia.
2. Atocha, 450 de milioane de dolari
Nuestra Senora de Atocha a transportat bijuterii, argint, aur, cupru si s-a scufundat in largul coastelor Floridei in 1622. Comoara a fost atat de mare, incat a fost nevoie de doua luni pentru a fi scoasa din adancuri. Desi Spania a incercat sa localizeze epava, ea nu a fost gasita niciodata.
3. Vasul piratilor, 400 milioane de dolari
Nava Whydah este importanta deoarece este singura corabie apartinand piratilor care a fost gasita vreodata. Ea a fost nava amiral a lui "Black Sam" Bellamy, celebrul capitan al piratilor.
Epava a fost descoperita in