Scris de Călin Corpaş - Şi Oradea a marcat 189 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, precum şi revoluţia de la 1848.
Luni, în sala Traian Moşoiu a Primăriei şi la bustul lui Avram Iancu din Parcul Traian s-au aniversat cei 165 de ani trecuţi de la Revoluţia paşoptistă, dar şi 189 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu.
De dimineaţă, la Primărie a avut loc un simpozion pe tema aniversării. Apoi, participanţii s-au deplasat la bustul statuii lui Avram Iancu, din Parcul Traian. Aici, festivitatea a debutat cu intonarea imnului de stat al României, a imnului Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, fiind oficiată şi o slujbă Te Deum. Nu a lipsit evocarea personalităţii eroului naţional Avram Iancu, festivitatea încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare.
Prefectura Bihor a fost reprezentată de subprefectul Cristian Bitea, Primăria Oradea de primarul Ilie Bolojan, iar Consiliul Judeţean de directorul economic Dimitrie Musca. Aceste instituţii au depus jerbe, la fel cum au depus şi armele Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Dintre partidele politice, PDL a ţinut să depună o jerbă.Venit din Ţara Moţilor
Manifestările au fost organizate de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” Oradea, remarcându-se prezenţa lui Romeo Horia Farcaş, primarul din Baia de Criş, de care aparţine şi Ţebea, locul unde este înmormântat Crăişorul Munţilor, lângă „Gorunul lui Horea”. Centrul de comună – Baia de Criş – găzduieşte şi azi Casa Muzeu „Avram Iancu”.
După încheierea ceremonialului de la statuia lui Avram Iancu, organizatorii le-au oferit doritorilor colăcei. Ulterior, de la ora 14, Primăria Oradea le-a oferit participanţilor (mulţi dintre ei veterani şi rezervişti) o masă, la cantina Liceului Aurel Lazăr.
Mâine, 26 iulie 2013, sub egida Prefecturii va fi aniversată Zilei Drapelului, între orele 9.30 – 10.50, la Biserica cu Lună şi pe