In ultimii zece ani, sapte companii si-au construit cote de piata consistente in ceea ce numim “economia globala a Internetului”. Gigantii americani si regatele lor sunt binecunoscute: Google (293 mld. $ capitalizare) pe segmentul cautarii, Amazon (125 mld. $) si eBay (66 mld. $) in eCommerce si Facebook (58 mld. $) in networking.
Mai putin familiare in Europa sunt altele trei, toate bazate in China: Baidu (33 mld. $), cel mai mare motor de cautare din China, Alibaba (capital privat), forta dominanta in eCommerce si Tencent (69 mld. $), principalul jucator in social networking si gaming.
Daca oricare dintre acesti giganti online isi vor putea mentine rata de crestere in urmatorii cinci ani, business-ul va avea potentialul de a deveni cea mai valoroasa companie din lume. In aceasta perioada vom asista la cresterea competitiei intre super-segmentele economiei online. Piata de eCommerce va crea unul dintre cele mai importante terenuri de bataie economice din lume, scrie CNNMoney.com.
Romania, tara “cuplata” la restul lumii, va resimti aceste valuri in mod direct – Google este si in prezent cel mai folosit motor de cautare din tara, multi romani au conturi si cumpara de pe Amazon si/sau eBay si cresterea acestor companii nu ar putea decat sa duca la evolutia ponderii acestora si in Romania.
Piata de eCommerce
Unii analisti vad eCommerce-ul ca o piata matura si bine penetrata, aratand catre Amazon, companie cu o gama extrem de variata de produse precum si ramuri in zona de servicii Web si video streaming (nedisponibile in prezent in tara) si catre rata de crestere a eBay, care s-a stabilizat intre 15-20%. Cu toate acestea, perspectiva de fata este prea simpla.
In SUA, eCommerce-ul s-a ridicat la o valoare de aproape 225 mld. dolari in 2012, acoperind 5% din totalul vanzarilor de retail.
In China, eCommerce-ul are po