Conferinţa de prezentare a proiectelor euroasiatice (Adevărul, Kommersant).
Editorialul semnat de Nicolae Negru în „Jurnal de Chișinău” comentează recenta declarație a Parlamentului referitoare la problematica transnistreană. „Muntele a născut un şoricel”, scrie Negru şi continuă: „Dacă prin documentul adoptat vineri, după două săptămâni de „activităţi seismice”, Parlamentul R. Moldova şi-a propus să producă un document care să nu lase nicio urmă în conştiinţa publică, să nu trezească niciun sentiment, niciun gând cetăţenilor RM, lucrul acesta aproape că i-a reuşit.”
Autorului i se pare că declaraţia a adunat toate frazele comune – despre metode politice şi paşnice, despre măsurile de consolidare a încrederii, despre evitarea acţiunilor unilaterale etc., „cristalizate” de-a lungul anilor în cadrul „dialogurilor” dintre Chişinău şi Tiraspol (cu contribuţia frazeologică a mediatorilor, garanţilor şi observatorilor, fireşte)”. În opinia sa, „faptul că a fost votată de fracţiunile PLDM, PD, grupul liberalilor reformatori, PCRM demonstrează un compromis nu neapărat în interesul R. Moldova, cât în cel al unanimităţii”.
Petru Bogatu, de la acelaşi ziar, găseşte de cuviinţă să revină la vizita, acum două săptămâni, la Chişinău a profesorului Alexandr Dughin, specialist în geopolitică, filozofie şi sociologie, si unul dintre principalii exponenţi ai proiectului Eurasia. Ce a căutat naţional-bolşevicul Dughin la Chişinău?, se întreabă el şi explică: Dughin este, neîndoielnic, cel mai important ideolog al putinismului, iar la TV sau la conferinţele la care a fost invitat, pentru a nu genera confuzii, trebuia privit ca atare. Atunci când pledează pentru unirea Basarabiei cu România, dar numai sub rezerva distanţării acesteia de UE şi SUA în favoarea unei alianţe cu Rusia, Dughin ne întinde surâzând un măr dulce şi rumen, dar otrăvit pe din