După ce o viață întreagă au muncit în agricultură, acum îşi conduc propriile afaceri. Fabrică medalii, păpuși sau lucrează în sere întinse pe sute de metri pătrați. Mai multe persoane defavorizate, cu risc de excludere socială, sunt acum integrate în câmpul muncii, cu ajutorul fondurilor europene.
Ioana Minea are 55 de ani şi a lucrat de când se știe în agricultură, în vârf de munte, fără carte de muncă și fără un venit substanțial. Dar cu ajutorul proiectului POSDRU "Crearea și promovarea de instrumente de economie socială în scopul incluziunii pe piața forței de muncă a grupurilor defavorizate", aceasta a reușit să-și pună pe picioare propria afacere.
„De la munca câmpului nu am produs nimic, numai pentru noi. Sperăm ca acuma, la bătrâneţe, să avem şi noi ceva. Am pornit o afacere cu doamna Ioana (Mănpilă – n.red.). Prima dată am făcut păpuşi, până ne-a adus solaru. Acuma în solarii am pus orz”, a spus Ioana Minea.
Un alt exemplu de reuşită este Gheorghe Bulu, care a ales să fabrice medalii în propria turnătorie.
„Este o muncă destul de solicitantă, dar ne place, fiind din domeniu. Sperăm să putem merge cât mai departe cu această turnătorie. Turnăm piese de mici dimensiuni printr-o turnare spcială de centrifugare, de la mici decoraţiuni, la medalii, trofee şi insigne”, a declarat Gheorghe Balu.
După trei ani de investiții și muncă, acum se văd rezultatele proiectului cofinanțat din fonduri europene.
„Acest proiect l-am gândit un pic cam ambiţios. Am pornit cu un ABC şi am introdus în clasificarea ocupaţiilor din România pe cea de specialist în în economia socială şi cea de manager de întrprindere socială. Este o afacere care să răspundă nevoilor sociale, economice şi chiar de mediu”, a declarat Ioana Mănăilă, manager de proiect.
Beneficiarii proiectelor provin din mai multe judeţe din Transilvania, dar și din Moldova. De la 1 iul