161 de ani de la naşterea lui Antoni Gaudi si Sagrada Familia. Cariera lui Antoni Gaudi, nascut in 1852, este strans legata de Barcelona, orasul cu una dintre cele mai spectaculoase arhitecturi.
Vorbim aici de resedinte particulare, in special extraordinarul Palat Guell, scoli, cladirile pentru locuit Mila si Batllo, o cetate – gradina – celebrul Parc Guell – si o catedrala, Sagrada Familia, la care arhitectul a lucrat din 1883 si care a ramas neterminata din pricina mortii sale neasteptate. Daca exista vreun arhitect dificil de situat intr-o perspectiva istorica traditionala in virtutea diversitatii surselor sale, a profundei originalitati a temperamentului sau constructor, a caracterului oniric al creatilor sale si a bogatiei vizuale a ornamentelor, acesta este, cu siguranta, Antoni Gaudi.
In cariera sa, Antoni Gaudi a dezvoltat un stil senzual, aproape suprarealist, care l-a consacrat ca cel mai inovator artist in miscarea Art Nouveau in Spania. Dand putina atentie ordinii formale, el a suprapus sisteme fara legatura intre ele, alterand ordinea vizuala. Formele caracteristice de gotic denaturat create de arhitectura lui Antoni Gaudi au atras admiratia altor artisti. Tarziu dupa amiaza, dupa ce si-a terminat treaba, Antoni Gaudi a plecat, ca de obicei, pe jos, in plimbare catre biserica St. Philipp Neri. Pe 7 iunie 1926 a fost calcat de o masina in timp ce traversa strada. Imbracat fiind in hainele sale de munca, a fost dus la spitalul saracilor, unde a murit peste trei zile, pe 10 iunie 1926. “O lunga procesiune funerara a urmat ramasitele sale pina la cripta din Sagrada Familia, unde a fost inmormantat – prieteni, muncitori, intelectuali si oameni din oras care l-au cunoscut, iubit si admirat atata vreme…”
Cand a murit, in anul 1926, doar o fatada era gata (cea a Nasterii), un turn, absida si cripta. Aceasta deoarece Antoni Gaudi schimba perma