In ultimele 18 luni, marii producatori de aur au renuntat la active in valoare totala de 17 miliarde de dolari. Asa au procedat, printre altele, companiile australiana Newcrest Mining, canadiana Barrick Gold Corp., americana Newmont Mining, sud-africana Gold Fields, precum si societatea rusa Polymetal.
In ultimii 14 ani, cei mai importanti actori ai pietei aurului au cheltuit 195 miliarde de dolari cumparand zacaminte, scrie Bloomberg.O strategie justificata, la acea data, de cresterea vertiginoasa a pretului metalului galben – o lunga perioada de timp, aurul s-a numarat printre activele preferate de investitori, oferind un profit stabil de 20-30% pe an.
La 6 septembrie 2011, valoarea aurului a atins varful maxim – 1922 de dolari/uncie. Apoi, piata a inceput sa scada, angajandu-se intr-o depreciere imposibil de oprit, practic. De atunci, capitalizarea companiilor de resort s-a redus. in total, cu 164 miliarde de dolari. Acum, aurul se tranzactioneaza in jurul valorii de 1.283 de dolari/uncie, marcand o ieftinire de 23% fata de inceputul anului.
In acest context, banca americana Goldman Sachs a revizuit in scadere prognoza de pret la aur pana la 1.300 de dolari/uncie pana la sfarsitul acestui an (-9,4% fata de estimarea anterioara). In opinia expertilor institutiei mentionate, pana la sfarsitul anului 2014, metalul galben va mai pierde din stralucire, coborand la 1.050 de dolari/uncie (-17,3%, comparativ cu prognoza anterioara). Goldman Sachs a tinut sa sublinieze ca nici macar bancile centrale nu vor putea opri caderea pretului la aur prin multiplicarea achizitiilor de metal galben si sporirea, astfel, a rezervelor lor.