Premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, au participat, marţi seară, la recepţia organizată cu ocazia zilei Reginei Elisabeta II, cei prezenţi toastând, potrivit obiceiului, pentru suveranul britanic şi pentru şeful statului român.
La recepţia organizată la Palatul Bragadiru au fost prezenţi şi Prinţul Edward al Marii Britanii, conte de Wessex, împreună cu soţia sa, Sophie, contesă de Wessex. Cei doi se se află în România într-o vizită oficială ocazionată de împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea British Council de la Bucureşti, evenimentul de marţi seara fiind dedicat şi acestei aniversări.
Gazda recepţiei, ambasadorul Martin Harris, a solicitat invitaţilor la finalul discursurilor oficiale, conform protocolului, să închine o cupă de şampanie pentru Regina Marii Britanii, dar şi pentru preşedintele României. Crin Antonescu ridicat cupa de şampanie şi a zâmbit, gest pe care premierul şi preşedintele Camerei nu l-au făcut.
De asemenea, preşedintele Senatului a ţinut să mărturisească, în cuvântarea susţinută în engleză, că pentru el personal, monarhia britanică este "un simbol al stabilităţii politice şi democraţiei" şi un "model". "Un simbol al unui regim politic capabil să unească stabilitatea politică şi democraţia, asigurând în acelaşi timp prosperitatea. O voi privi întotdeauna cu respect, ca pe un model", a spus Antonescu.
La rândul său, premierul Victor Ponta a ţinut să remarce tradiţia relaţiei de prietenie şi de schimburi culturale dintre cele două ţări, simbolizată şi de faptul că România s-a aflat printre primele patru ţări din lume unde a fost deschis un institut British Council în 1938. El s-a referit şi la un sondaj de opinie potrivit căruia românii 75% dintre români consideră Marea Britanie o ţară prietenă.
Pe de altă parte, Prinţul Edward nu a ţinut nici