Ministerul Sanatatii a anuntat un nou proiect de modificare al Legii malpraxisului, care ar urma sa ajute pacientii - victime ale unor erori medicale sa obtina mai usor daune pe cale amiabila si sa nu mai ajunga in justitie de la inceput. Ce inseamna aceasta schimbare pentru asiguratori?
In noul proiect de lege se are in vedere stabilirea unei proceduri obligatorii de solutionare amiabila pe o perioada de 6 luni cu asiguratorul ce va fi anterioara demersurilor juridice.
Daca in acest interval de timp cele doua parti nu cad la o intelegere, se ajunge in justitie. Procedura se desfasoara intre cadrul medical, pacient si asigurator. De asemenea, pacientul nu va plati nimic in cursul procedurii, taxa catre experti (de circa 2.000 euro) fiind achitata de asigurator.
Proiectul mai prevede obligatia asigurarii personalului medical atat pentru daune materiale, cat si morale (anterior, obligatia exista doar pentru daune morale).
Sute de cazuri in instante. Cat cer pacientii
Desi exista doar cateva cazuri mediatizate de malpraxis, exista mult mai multi pacienti care isi cer drepturile in instanta. Printre medicii care au primit sentinta definitiva pentru vatamare corporala din culpa se numara Naum Ciomu, Traian Ursu si Mihail Stoica.
Aceste procese sunt grele, iar uneori dureaza si peste 10 ani.
Delia Ielciu, head of casualty, marine and special risks office, Generali Romania, a declarat ca in instanta exista cateva sute de cazuri de solicitari de despagubire, dar sunt circa 8.000 de plangeri la asociatiile de pacienti.
Conform acesteia, cele mai multe situatii de malpraxis reclamate, insotite de solicitari de despagubire, sunt in cazul medicilor chirurgi ginecologi, urmati de cei de la ortopedie si de medicii anestezisti. Astfel de cazuri se intalnesc si in cazul medicilor stomatolog