Campania de comunicare şi consiliere pentru alegeri informate în tratamentul cancerului de sân, care se derulează în şapte oraşe din ţară, a ajuns marţi şi la Craiova. Acţiunea „Rămâi tu însăţi“ şi-a propus să transmită, prin intermediul unei echipe oncolog-psiholog, cât mai multe informaţii despre această boală, despre tratament şi consilierea psihologică a pacienţilor, considerată importantă în lupta cu boala. La Craiova, mesajul a fost transmis de către dr. Mihaela Dănciulescu, medic primar oncolog la Spitalul Municipal „Filantropia“, şi de psiholog Ramona Schenker. Ambele au susţinut faptul că, deşi cancerul ocupă al doilea loc în lume ca mortalitate, după bolile cardiovasculare, 30% dintre decese pot fi prevenite, iar dacă boala este descoperită în stadii incipiente, ea poate fi vindecată în proporţie de 94%.
Dintre toate formele de cancer, cel mamar constituie prima cauză de mortalitate, în România fiind diagnosticate anual în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic. Cifrele arată că procentul de mortalitate este în continuă creştere în întreaga lume, în România acesta crescând de la 11,2 la 100.000 de femei (în anul 1960), la 27,51 la 100.000 de femei (în 2008). „Cancerul este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică din acest secol. La fiecare trei minute, în lume o femeie află că are cancer mamar, iar riscul creşte o dată cu vârsta de 40-50 de ani. În prezent, o femeie din opt este diagnosticată cu cancer mamar. Stilul de viaţă, dar şi alţi factori au determinat însă şi afectarea femeilor tinere. În urmă cu 30 de ani erau diagnosticate cu precădere femeile de peste 50 ani“, a spus dr. Mihaela Dănciulescu.
„Avem supravieţuire şi la 20 de ani de la diagnostic“
Medicul oncolog de la Spitalul „Filantropia“ susţine că, din păcate, în România cancerul de sân încă se depistează târziu. „