În Luxemburg, au loc negocieri intense pentru acordul politic asupra reformei Politicii Agricolă Comune, coordonate de Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
Consiliul AGRI de la Luxemburg este încă în desfăşurare, cu scopul de a ajunge la un mandat final de negociere pe reforma PAC, denumită şi „reforma Cioloş“.
Cheltuielile din agricultură reprezintă în momentul de faţă aproximativ 40% din bugetele anuale europene, fiind un punct cheie al politicilor europene. Politica agricolă comună a fost modificată ultima dată în anul 2003, dar după aderarea celor 12 state noi a devenit evident faptul că această politică va trebui adaptată noilor provocări.
În 13 martie 2013, Parlamentul a votat în plen amendamentele la propunerea Comisiei de reformă a politicii agricole, acesta fiind punctul de plecare al negocierii ce durează până astăzi. Noua politică agrară ar trebui să fie implementată de la începutul anului 2014.
Reforma politicii agricole comune examinează mai multe chestiuni: distribuirea bugetului pentru agricultură în mod egal între noile şi vechile state membre, reducerea birocraţiei, controale mai simple, o distribuţie mai corectă a plăţilor directe, stimularea fermierilor pentru a adopta metode ecologice, promovarea muncii în agricultură către tineri, garantarea unui preţ corect pentru fermieri şi poziţia UE pe piaţa concurenţei la nivel global.
Negocierile de noaptea trecută au durat până la 3.45 a.m, dar surse din interiorul întâlnirii au declarat că s-au redus semnificativ diferenţele de abordare pe câteva dintre punctele rămase deschise.Trilogurile Consiliu – Parlamentul - Comisie se vor relua mâine dimineaţa la Bruxelles.
Reformarea Politicii Agricole Comune ar putea aduce Romaniei fonduri europene suplimentare. Ministrul Agriculturii declarase la începutul anului că negocierile vizează ca ţara noastră să fie