Ritmul rapid de încălzire a oceanelor pune în pericol capacitatea asigurătorilor de a vinde poliţe la un preţ acceptabil într-un număr tot mai mare de regiuni la nivel global, a avertizat o organizaţie a companiilor de asigurări, citată de Financial Times şi Mediafax.
Potrivit secretarului general al Asociaţiei de la Geneva, John Fitzpatrick, Guvernele trebuie să investească mai mult în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor şi să înăsprească restricţiile pentru construcţii în zone riscante, astfel încât să reducă vulnerabilitatea la evenimente meteorologice extreme. "Guvernele ar putea avea dificultăţi legate de austeritatea fiscală pe termen scurt, dar pe perioadă lungă vor avea expunere mare, pentru refacerea infrastructurii afectate de furtuni", a afirmat Fitzpatrick.
Oamenii de ştiinţă avertizează de peste un deceniu în privinţa încălzirii oceanelor, însă studiile mai recente citate de asociaţia asigurătorilor sugerează că procesul ar putea fi mai accelerat decât se credea. Numărul catastrofelor legate de vreme a crescut notabil la nivel global în ultimii 30 de ani, arată date ale companiei de reasigurare Munich Re. Astfel, numărul de furturni puternice, inundaţii, valuri de căldură, secete şi incendii de pădure a crescut de la circa 300 pe an în 1980 la aproximativ 900 în 2012.
Asiguratorii români au avut pierderi şi în 2012
Industria locală a asigurărilor a încheiat şi în 2012 pe minus, pentru al optulea an consecutiv, pierderile nete totalizând 321,6 milioane de lei, în scădere cu 1,3% faţă de anul precedent, potrivit datelor Registrului Comerţului centralizate de Mediafax.
În 2011, pierderile nete ale asigurătorilor au atins 325,87 milioane de lei. Anul 2005 a fost ultimul când industria asigurărilor a raportat profit, respectiv un câştig cumulat de 38,99 milioane de lei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghe