Inițial provocată de creşterea prețului biletului de autobuz cu 20 de centavos de real anunțată pe 2 iunie de primarul din Sao Paulo, mişcarea de protest ce a urmat a luat prin surprindere guvernul de la Brasilia, mai ales prin amploarea mobilizării. Se estimează că joi, 20 iunie, un milion de cetățeni au participat la proteste în 100 de localități ale țării cu peste 300.000 de manifestanți la Rio de Janeiro. Vineri 21 iunie, preşedinta Dilma Rousseff a promis elaborarea unui pact național care răspunde marilor revendicări ale străzii. Cu toate acestea, protestele au continuat şi în week-end-ul trecut.
Protestele din Sao Paulo au fost instigate în principal de Movimiento Passe Livre (Mişcarea transportului gratuit, MPL) în urma anunțului primarului Fernando Haddad în ceea ce priveşte creşterea prețului biletului de transport, în condițiile în care mulți brazilieni suferă de pe urma situației deplorabile a transportului public şi pierd mult timp zilnic în tranzit. MPL a apărut, aşa cum notează Le Monde, în 2003, la Salvador de Bahia, când s-au opus pentru prima dată unei creşteri a prețului transportului. Instituționalizat la Porto Alegre în 2005, MPL a inspirat şi alte oraşe şi se vrea o mişcare socială orizontală fără afiliere politică. Astfel, rezistența ar fi organizată deja de mult timp, dar a rămas invizibilă mediatic. Folosirea rețelelor de socializare, precum Facebook, pentru a chema la protest explică şi capacitatea de a mobiliza un număr impresionant de persoane, adesea din clasa mijlocie şi care nu erau până în prezent politizate.
Protestele arată o mai amplă nemulțumire faţă de actualul guvern federal şi faţă de guvernele statelor în ceea ce priveşte securitatea, serviciile publice şi alocarea unor fonduri impresionante unor proiecte considerate de manifestanți neimportante, precum organizarea Cupei Mondiale de Fotbal