Italia, a cincea economie ca mărime din Uniunea Europeană şi una dintre cele mai îndatorate ţări din lume, ar putea ajunge în următoarele şase luni în situaţia de a cere ajutor financiar extern din cauza costurilor ridicate de finanţare şi a înrăutăţirii perspectivelor economice, avertizează banca Mediobanca, a doua ca mărime din sistemul italian.
„Timpul curge repede. Situaţia macroeconomică a Italiei nu s-a îmbunătăţit în trimestrul trecut, ci din contră, s-a înrăutăţit. Inevitabil, Italia va ajunge să ceară ajutor financiar din partea UE în următoarele şase luni“, se arată într-un raport confidenţial al Mediobanca văzut de publicaţia The Telegraph.
Declanşatorul „imploziei“ din Italia ar putea fi o criză financiară în Slovenia, ţară în care cele mai mari bănci, deţinute de stat, se clatină sub povara creditelor devenite toxice din cauza prăbuşirii sectorului construcţiilor, sau o nouă criză în Argentina, care are legături puternice cu afacerile din Italia.
„Argentina ne îngrijorează în special, deoarece un default pare probabil acolo“, se arată în raportul citat.
SUA tulbură pieţele de finanţare din Europa
Avertismentul vine în pofida faptului că oficiali europeni precum preşedintele Franţei François Hollande au anunţat sfârşitul crizei din zona euro şi după ce Rezerva Federală americană a pus pe jar investitorii în obligaţiuni anunţând că ia în considerare retragerea programului de achiziţii masive de active financiare prin care stimulează cea mai mare economie a lumii. Yieldurile obligaţiunilor italiene cu scadenţa la zece ani au crescut cu un punct procentual, la 4,8%, după ce Fed şi-a anunţat decizia.
Deficitul bugetar, una dintre „problemele“ pe care multe state din Europa încearcă să le rezolve prin austeritate, nu depăşeşte în cazul Italiei nivelul stabilit prin tratatele UE. Însă datoria Italiei de 2.800 mi