Aproape toate crizele periodice din regiunea transnistreană demarează din cauza dorinţei unor politicieni locali de a câştiga „puncte electorale“ sau din dorinţa de a focusa atenţia Marilor Puteri asupra regiunii, scopul final fiind atragerea de fonduri şi sprijin politic, se menţionează într-un comentariu publicat pe site-ul postului de radio Vocea Rusiei.
"Dintr-o anume perspectivă, atât politicienii din dreapta cât şi politicienii din stânga Nistrului sunt prizonierii incompatibilităţii poziţiei oficiale şi intereselor reale pe care le au. Nimeni nu doreşte să recunoască acest lucru, dar între Chişinău şi Tiraspol există o simbioză evidentă şi declaraţiile belicoase nu pot schimba această stare de fapt“, se constată în analiza realizată de postul de radio.
În opinia celor de la Vocea Rusiei, "pentru succesul politic al alianţei „pro-europene” de la Chişinău sunt necesare succese reale în procesul apropierii de Uniunea Europeană“."Acordul de asociere şi „acordul de liber schimb“ presupun crearea unei frontiere controlabile pe Nistru. Această frontieră este incompatibilă cu interesele reale ale clasei politice de la Chişinău. Pe de o parte, crearea frontierei ar pune capăt şanselor de reintegrare teritorială, dar mult mai important este faptul că instituirea unei frontiere reale ar stopa principalul flux financiar din care se alimentează politicienii moldoveni. Fără contrabandă, clasa politică de la Chişinău va sărăci peste noapte“, se afirmă în comentariu.
Potrivit portalului şi la Tiraspol, lucrurile nu stau prea diferit. "Pe de o parte, liderii transnistreni se simt obligaţi să caute modalităţi de întărire a statalităţii, dar întregul sistem economic al regiunii este construit şi adaptat pentru statutul de stat nerecunoscut în plan oficial. Din nou, asistăm la o situaţie în care discursul public este incompatibil cu interesele reale ale politici