Războiul dintre Jordan Herford, urmașul scriitorului, și edituri continuă. Acesta contestă sumele fi xate pentru drepturi de autor și cere negocieri directe cu fiecare editură în parte. „Dumbrava minunată” a dispărut complet din librării, iar o premieră anunțată la Teatrul „G. Bacovia” din Bacău a fost anulată în ultima clipă
Mihail Sadoveanu a dispărut din librării. Mai găseşti câteva exem plare, pe ici, pe colo, tipărite cu mulţi ani în urmă. Unul din titanii literaturii române, nelipsit din bibliografiile obligatorii din şcoală, a devenit prohibit în România. „Dumbrava minunată”, de exemplu, a dispărut complet din Iaşi; nu se mai găseşte decât în biblioteci. Explicaţia: sunt 5-6 ani de când nepotul scriitorului, care trăieşte în Olanda şi deţine drepturile de copyright, ar cere preţuri uriaşe pentru publicarea operei ilustrului său înaintaş.
„Nu le ia nimeni pielea”
Jordan Herford este strănepot al scriitorului, fiind fiul vitreg al nepoatei acestuia, Smaranda Caterina Herfurt. El are procură de la mama sa pentru a beneficia de drepturile de autor ce revin în urma publicării operelor lui Sadoveanu. În acelaşi timp, se află în conflict cu Societatea Colectivă a Drepturilor de Autor (Copy-Ro), care nu-i recunoaşte calitatea de moştenitor. Editurile nu ştiu cum şi cu cine să trateze, aşa că preferă să nu mai publice nimic.
Contactat telefonic, strănepotul lui Sadoveanu a spus că se exagerează pe seama sumelor pe care le solicită editurilor: „Acestea urmăresc doar interesul lor. Cine vrea să pună în scenă operele scriitorului să-mi trimită un mail şi negociem. Nu ia nimeni pielea de pe ei”. Dar directorul de vânzări de la cel mai mare retailer de carte din Moldova, Sedcom Libris, a declarat că Jordan Herford a cerut 1.000 de euro pentru publicarea unei singure povestiri, în urmă cu aproape doi ani. „Preţul era total nerealist”, a spus acesta.