Jumătate dintre pacienţi iau medicamente după ce se documentează pe diferite site-uri, apreciază medicii ieşeni de familie. "În spatele Internetului se ascund şi interese comerciale", spune preşedintele Colegiului Medicilor.
Tot mai mulţi ieşeni se tratează pe baza informaţiilor găsite pe Internet. Aceasta este concluzia la care au ajuns medicii de familie, dar şi medicii din spitalele ieşene. De cele mai multe ori, durerile abdominale, răcelile sau durerile de cap nu sunt luate în seamă suficient de bolnavi, care preferă să-şi cumpere medicamentele care sunt recomandate pe Internet, în loc să apeleze la specialist.
Medicii de familie susţin că aproape jumătate dintre pacienţi caută sfaturi şi tratamente pe Google, iar abia apoi se prezintă la cabinet, când starea lor se înrăutăţeşte. Site-urile şi forum-urile medicale sunt accesate de cele mai multe ori de părinţii care caută cu disperare un tratament pentru a-şi vindeca copiii de bolile copilăriei.
“O simplă răceală sau o durere de cap nu este considerată importantă, aşa că oamenii nu vin la timp la cabinet. În spatele unei dureri de cap se poate ascunde însă o migrenă, care necesită o medicaţie anume”, a afirmat dr. Adriana Elencu, medic de familie în Iaşi.
Oamenii introduc cuvinte cheie pe Google şi caută informaţii pentru a se trata acasă. Specialiştii susţin că documentarea pe Internet nu este un lucru rău, dar medicamentele trebuie luate de fiecare dată doar la indicaţia unui medic.
“Nu este bine ce fac oamenii, iar Internetul este un lucru în spatele căruia se ascund şi interese comerciale. Cel mai bine este să meargă la specialist, pentru a evita riscurile”, a afirmat prof.dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
În Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului “Sfântul Spiridon”, unul din zece pacienţi vine la spital abia după ce a încercat diferit