În penitenciarele românești sunt mulți tineri care nu au avut șansa să întâlnească oameni pe care să-i poată privi ca pe niște modele. Întrebat dacă își amintește vreun om din copilăria lui care să fi fost considerat de el ca fiind cinstit, un astfel de tânăr s-a scărpinat în cap și, după după câte secunde, a răspuns ezitant: “Era un vecin…dar nu-l cunosc prea bine.” Ne mai mirăm că acest tânăr are de executat o pedeapsă privativă de libertate?
De aceea, serviciul de educație și de asistență psihosocială al Penitenciarului Codlea, ca și celelalte servicii de acest gen din țară, organizează proiectul “Personalități locale”, invitați fiind oameni care au reușit în viață, fie în plan artistic, religios, sportiv etc., persoane remarcabile, apreciate în comunitate. De data aceasta a fost invitat domnul Petrică Buhnici, sculptor și director al Casei de Cultură Codlea.
Volubil și charismatic, domnul Buhnici le-a vorbit deținuților atât despre evoluția sa artistică și profesională, cât și despre operele unor mari artiști universali, îmbinând înformații din lumea artei și a istoriei cu anecdote menite să mențină priza la public.
De felul său mai nonconformist, artistul poate oferi un model de viață altor nonconformiști, astfel încât felul rebel de a fi al celor care au încălcat legea să devină creator și prosocial. Au fost astfel de cazuri în Penitenciarul Codlea în care tineri nevalorizați până să ajungă în această instituție, și-au găsit calea spre autodezvoltare și regăsire de sine.
Acțiunea a fost un succes, comunicarea dintre artist și cele 26 de persoane private de libertate fiind dinamică și utilă tuturor participanților. Poate că niciun deținut participant nu va deveni artist, dar interacțiunea cu partea sa sensibilă e mereu binefăcătoare pentru fiecare om, iar tihna sufletului în zona sa estetică nu va ezita să le aducă oamenilor splendida is